top of page
  • Writer's pictureelisabeth smits

Mijn "spiritueel geleide hond" Trudy


Met het zweet op mijn voorhoofd en de adrenaline gierend door mijn lijf, zet ik mijn computer aan om een voorval van mij af te schrijven.

Het is zaterdagochtend 7.00u. Ik loop met Trudy, mijn hond, de deur uit voor een lekkere wandeling. Het belooft een lentedag te worden. De vogels fluiten er op los, de zon breekt al door. Dan opeens heeft Trudy een spoor te pakken. Als een stofzuiger rent ze met haar neus over de grond, staart in de lucht, tussen allerlei struiken. Op zoek naar dat ultieme konijn.

Nu doet ze dat wel vaker, omdat ze een jachthond is, alleen is het deze ochtend wat minder handig, omdat ze aan de lijn zit.

Ik moet me door gemene prikkelstruiken heen werken om de riem los te krijgen uit een tak.

Op het moment dat de riem weer ontward is en ik de doorns uit mijn hand en broek trek, komt er een witte hond op Trudy afgestormd.

Blijkbaar hebben beiden honden die lentegeur ook geroken. De witte hond duikt boven op Trudy en zij laat gewillig toe, want ze is volop loops en al dagen druk met vinden van de juiste partner. Elke paal, boom, struikje, molshoop inspecteert zij op goed ruikende plasjes. Enfin, terug naar Trudy en haar stranger.

De paringsdans is volop in gang. Ze hebben maar één doel….. baby’s maken. Dat terwijl ik een paar dagen daarvoor nog een hartig woordje met haar had gewisseld, dat ze daar nu nog echt veel te jong voor is. Dat ze eerst nog wat kilometers mag maken, alvorens zo’n taak op zich te nemen.

Ondertussen probeer ik met man en macht hun intieme moment te verhinderen. De witte vreemdganger grijp ik aan zijn tuig en trek hem van Trudy af. Trudy probeert er elke keer toch onder te duiken. De eigenaar van de witte hond roept tevergeefs. Ik vloek wat en sta te wankelen door de lange lijn van Trudy die ondertussen rond mijn benen is gewikkeld.

De man ziet van afstand de situatie en komt op zijn dooie gemak onze kant op lopen.

Dan roept hij van afstand: “Is ze loops?’

Vanuit het gevecht kijk ik op, buiten adem door de kracht die die berensterke hond mij kost en zeg: “Ja”

“Tja…….”zegt de meneer. Op een toon van “nou mevrouwtje, ja dat krijg je ervan.”

Al mijn stekels schieten overeind. Niet alleen omdat hij niet ingrijpt en zijn hond 5 minuten zijn gang laat gaan. Maar vooral de toon waarop hij het zegt. Dat wijzende vingertje met een vleugje minachting erbij.

Toen dacht ik even ….. maar wacht eens? Mijn hond is loops, de jouwe een geile beer…. Dit kunnen we toch ook samen oplossen?

Wandelend naar huis realiseerde ik me dat ik me aangevallen voelde. Dat ik me meteen als vrouw ondergeschikt voelde aan dit mannelijke machtsvertoon. Dat ik me geïntimideerd voelde. Dat de man altijd een legitieme reden heeft om te doen en laten wat hij wil.

Nu hoor ik je zeggen, maar Smits, overdrijf je niet een beetje. Het gaat om een hond.

Dat weet ik, maar het mooie aan Trudy is, is dat zij mij elke dag spiegelt. Net als kinderen dat bij hun ouders doen.

Zij geeft mij inzichten, die mij stil laten staan bij de persoon die ik ben. Waar ik nog mag leren en groeien. Waar in mijn systeem nog open wonden zitten, die geheeld mogen worden.

Vandaag is mij weer duidelijk geworden dat ik naar mijn vrouw-zijn nog heel veel liefde mag sturen. Dat ik mij niet meteen aangevallen of bedreigd hoef te voelen. Dat ik als vrouw evenveel rechten en plichten heb. En dat er ook naar de mannelijke wereld nog veel liefde mag gaan.

Ook bij hen zitten er nog wonden, die er al eeuwen lang voor zorgen dat zij het gevoel hebben de wereld en alles wat niet mannelijk is te domineren.

Maar we zijn op een punt aangekomen dat we mogen toewerken naar balans. Het één is niet beter dan het andere. Denk aan Yin en Yang. Elkaars tegenpool, maar kunnen niet zonder de ander bestaan.

En zo is het ook tussen man en vrouw.


*met dank aan Esther van der Voort voor deze geweldige en zeer toepasselijke titel voor mijn hond Trudy#trudy #mensenfluisteraar #hondenspiegel #spiritueelgeleidehond #hondeneigenaar #instinct #spiegeltjespiegeltjeaandewand #clash #balans #mannelijk #vrouwelijk #vrouwzijn #manzijn #inzichten #groei #ontwikkeling

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page